Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

189 χρόνια από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Κράτους

Εκατόν ογδόντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, 20 Δεκεμβρίου, από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Κράτους, που συνήλθε στη Νέα Επίδαυρο. Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν στην Επίδαυρο, σειρά εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου. 
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 λίγο μετά τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του Τούρκου κατακτητή, συγκεντρώθηκαν στην "Πιάδα" - έτσι ονομαζόταν Λαϊκά τότε η Νέα Επίδαυρος, προσωπικότητες της τότε εποχής, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και προέβησαν σε ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες, που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Κράτους.
 
Συγκεκριμένα, κήρυξαν την ανεξαρτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους και συνέταξαν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αποτελείτο από 110 άρθρα, ενώ παράλληλα καθιέρωσαν τη Γαλανόλευκη ως σημαία του κράτους. Το Σύνταγμα αυτό που αναθεωρήθηκε μετά από περίπου 23 χρόνια και συγκεκριμένα το 1844, αποτελεί και σήμερα τον βασικό κορμό του σημερινού Συντάγματος.
 
Στις εκδηλώσεις την βουλή εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στην 190η επέτειο, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο.
 
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, του οποίου η Νέα Επίδαυρος είναι και γενέτειρά του, ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι τοπικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι του στρατού και Σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων. 


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=234490

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Τη στήριξή του στα κινήματα της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη εξέφρασε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά το τέλος του 3ου Συνεδρίου του και με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει ως εξής: "Με αφορμή τη δεύτερη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Έλληνα δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από την Ελληνική Αστυνομία, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκφράζει την απεριόριστη στήριξή της στα νεολαιίστικα κινήματα σε όλη την Ευρώπη, που αγωνίζονται για αξιοπρεπή ζωή, εκπαίδευση και εργασία, ενάντια στην επισφάλεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και την κρατική καταστολή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά χαιρετίζει την αγωνιζόμενη νεολαία και επιθυμεί να αποτελέσει χρήσιμο πολιτικό και κινηματικό εργαλείο για την πραγματοποίηση των στόχων της, τους οποίους μοιραζόμαστε πλήρως στο σχέδιό μας για μια άλλη Ευρώπη.". 


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=230455

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

H φλόγα του Δεκέμβρη....


Το χρονικό της υπόθεσης
Είναι λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο μαθητής βρίσκεται με την παρέα του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όταν ο ειδικός φρουρός, που συνοδεύεται από τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί. Η σφαίρα χτυπά τον Γρηγορόπουλο, ο οποίος σωριάζεται νεκρός μπροστά στα μάτια των φίλων του. 
Η δολοφονία του Αλέξανδρου πυροδοτεί έντονες αναταραχές. Σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις, ενώ ο αναβρασμός εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 
Η απαρχή των μεγάλων διαδηλώσεων. Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται το βράδυ στο κέντρο, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ομάδες αγνώστων προξενούν καταστροφές, ενώ πυρπολούν και κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρούσεις με την Αστυνομία όλη νύχτα. 
Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εξέγερση». Σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα κλείνουν, με μαθητές και σπουδαστές να κάνουν λόγο για «κατάληψη επ'αόριστον». 
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εξοστρακισμό της σφαίρας» που σκότωσε τον 15χρονο, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων. 
Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία για τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. 
 «Προς το πλήθος στόχευε το όπλο του ειδικού φρουρού» προκύπτει από τις εκτιμήσεις τόσο της βαλλιστικής έκθεσης όσο και της βλητικής έρευνας πεδίου (έκθεση αυτοψίας του χώρου) για το πώς η φονική σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα κατέληξε στο θώρακα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 
Με χειροκροτήματα και συνθήματα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σαράντα δύο ημέρες από τη δολοφονία του. Η Αστυνομία είναι απούσα και δεν σημειώνονται επεισόδια. Τους μήνες που ακολουθούν, παρότι η αναταραχή δεν έχει κοπάσει, οι συγκρούσεις στους δρόμους μειώνονται. 
Αγνωστοι σπάνε τα τζάμια διερχόμενου αυτοκινήτου και βάζουν φωτιά σε ξύλινη σκαλωσιά στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Μεσολογγίου, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Λίγα λεπτά αργότερα τα Εξάρχεια κατακλύζονται ακόμη μία φορά από διμοιρίες των ΜΑΤ. 
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Στο εδώλιο δίπλα του κάθεται για «απλή συνέργεια» ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος «τον συνέδραμε ψυχικά» με τη συμπεριφορά του. 
Να διεξαχθεί η δίκη για τη δολοφονία του γιου της στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητεί με αίτησή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Τζίνα Τσαλικιάν, και όχι στην Αμφισσα. 

1 χρόνος μετά
 «Πέρασε κιόλας ένας χρόνος» θυμίζουν μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και πολλοί κοινωνικοί φορείς, που προετοιμάζουν επετειακές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια μνήμης και τιμής για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το «επετειακό τριήμερο» που ακολουθεί συνοδεύεται από κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια.
Στις 20 Ιανουαρίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.
11 Οκτωβρίου 2010
Επειτα από 84 βασανιστικές συνεδριάσεις, η πλειοψηφία των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας καταλήγει ότι ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του γιατί «ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει». Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όχι με ενδεχόμενο, αλλά με άμεσο δόλο, μετατρέποντας το κατηγορητήριο στη βαρύτερη μορφή που ορίζει ο νόμος. Ενοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης.

Σχεδόν 2 χρόνια μετά : 2 Δεκεμβρίου 2010
Με καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές σηματοδοτούν την αντίδρασή τους στις αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα ενόψει της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προετοιμάζουν δυναμική παρουσία στη μεγάλη πορεία μνήμης της Δευτέρας. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστές πολλές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. 

Ο μικρός Αλέξης στάθηκε η αφορμή για να ξυπνήσει μια ολόκληρη γενιά. Μια γενιά που όλοι μέχρι εκείνη τη στιγμή κατέκριναν και θεωρούσαν άσχετη. Μια γενιά που για κάποιους αδιαφορούσε για κάθε τι που είχε σχέση με τον κρατικό μηχανισμό και την πολιτική ζωή. Μια γενιά της καφετέριας, εθισμένη στο ιντερνετ και στον καναπέ της. Η γενιά που όλοι απέρριπταν που όμως με τον θάνατο ενός μικρού παιδιού ξύπνησε και επαναστάτησε. Από την επόμενη κιόλας μέρα της δολοφονίας, οργανώθηκαν πορείες σε ολόκληρη την χώρα και καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Δεν περίμενε κανείς να δεί μια τέτοια μαζική κίνηση. 
Μια κίνηση που μερικοί όμως έκανα θηριωδία. Αυτή η μειοψηφία που υπάρχει πάντα σε κάθε πορεία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας και όχι μόνο,  υπερπροβλήθηκε τόσο από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τελικά όλο το κίνημα, από αυτούς που δεν ήξεραν έγινε το ξέσπασμα των «κωλόπαιδων» στην ιδιωτική περιουσία του κόσμου που δε φταίει σε τίποτα. Κανείς δεν έμαθε για τα πολιτιστικά εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων ούτε και στα σεμινάρια ή τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με αφορμή αυτό το γεγονός. Πιθανώς ούτε και γω να μην γνώριζα, όμως ήμουν κει και είδα. 
Η μνήμη του μικρού Αλέξη δεν μπορεί να συνδεθεί με την καταστροφή της Αθήνας. Μπορεί όμως να συσχετιστεί με το ξύπνημα μιας γενιάς. όλων αυτών που κατέβηκαν στο δρόμο να φωνάξουν φτάνει σε κάθετι που τους πιέζει.

Ομαδικά διεθνη πυρά κατά της FIFA...


Ενα 24ωρο μετά την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, ο ξένος Τύπος επιδίδεται σε αποδοκιμασίες εναντίον της Συνομοσπονδίας για την απόφασή της.

Η εφημερίδα της Αυστραλίας, «Brisbane Times Online», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που δεν πήραμε το χρίσμα, όμως κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να ντρέπονται», ενώ από την πλευρά της η «New York Times Online» αναφέρει: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ τώρα είναι να μην μελαγχολήσουν και να μην μουρμουρίσουν επειδή εξαπατήθηκαν, αλλά να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το ποδόσφαιρο». 

Η «Bild», μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η FIFA πούλησε το Μουντιάλ στους σεΐχηδες του Κατάρ, ενός μίνι κράτους στη μέση της ερήμου! Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ηταν πάντα σαφές ότι το χρήμα βασίλευε στη Ζυρίχη»!

Η «Daily Mail» αναφέρει: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας θεσμός που είναι κατ' ουσίαν σφυρηλατημένος στη διαφθορά και γι' αυτό αναθέτεται σε χώρες που είναι κατ' ουσίαν διεφθαρμένες!».

Η γαλλική «Liberation» γράφει: «Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό κράτος χωρίς αθλητική παράδοση να διοργανώνει ένα τόσο μεγάλο γεγονός; Δημογραφικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά, αθλητικά και τουριστικά.

Για διαφθορά κάνουν λόγο οι Αυστραλοί
Οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που έχουν καταλάβει τους Αυστραλούς, ένα 24ωρο μετά την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Τα ΜΜΕ της μακρινής Ηπείρου, αλλά και αθλητικοί φορείς της χώρας κάνουν λόγο για διαφθορά στους «κόλπους» της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.
Το μέλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αυστραλίας, Ρον Γουόλκερ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του αποκλείστηκε, διότι «...είμαστε πολύ έντιμοι και δεν είναι στο DNA των Αυστραλών να δωροδοκούν στο χώρο του αθλητισμού». ά, αυτή η απόφαση σε κάνει να αναρωτιέσαι...».

Το παράπονο των αγγλων
Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί η "Sun" αναφορικά με το παρασκήνιο της ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το οποίο τελικά θα διοργανώσει η Ρωσία για πρώτη φορά στην ιστορία της.
η «Sun» επισημαίνει: «Οι προσπάθειές μας είχαν υπονομευθεί από την κυνική δράση του BBC, που μετέδωσε ρεπορτάζ με καταγγελίες περί διαφθοράς της FIFA την παραμονή της ψηφοφορίας».
Η αγγλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι επτά από τα μέλη της FIFA, μεταξύ αυτών και ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, είχαν υποσχεθεί πως θα στηρίξουν την Αγγλία στην ψηφοφορία για την ανάληψη του μεθεπόμενου Μουντιάλ, κάτι που τελικά δεν έκαναν πράξη όπως αποδείχθηκε.

Τα επτά μέλη της FIFA, δηλαδή οι Τζακ Γουόρνερ (αντιπρόεδρος FIFA, Τριντινάντ & Τομπάγκο), Τσακ Μπλέιζερ (ΗΠΑ), Ραφαέλ Σαλγουέρο (Γουατεμάλα), Τσουνγκ Μονγκ-Γουν (Νότια Κορέα), Μάριος Λευκαρίτης (Κύπρος), Σενές Ερτζίκ (Τουρκία), Ζακ Ανούμα (Ακτή Ελεφαντοστού), αθέτησαν την υπόσχεση που έδωσαν στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, στηρίζοντας τελικά άλλες υποψηφιότητες.

Τελικά, η χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε μόλις δύο ψήφους, εκ των οποίων η μία από τον εκπρόσωπό της, Τζέοφ Τόμπσον. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας, Ρότζερ Μπέρντεν που ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ ότι παραιτείται, δήλωσε στη "Sun": "Δεν ήμουν προετοιμασμένος να συνεργαστώ με ανθρώπους της FIFA που δεν μπορώ να εμπιστευτώ. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι η ψηφοφορία ήταν μία αντικειμενική διαδικασία".

Γιατί δημιουργήθηκε τέτοιος πανικός γύρω από μια απόφαση; Και με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση; Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μόλις λίγες μέρες πριν οι υποψήφιες χώρες αξιολογήθηκαν και τα συμπεράσματα ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα, τα επιτελικά στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας που επιθεώρησε κάθε τόπο που έχει καταθέσει φάκελο, ανέφερε πως η ζέστη στο Κατάρ είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των ποδοσφαιριστών.

Για το 2018, η υποψηφιότητα της Αγγλίας και του φακέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας συνεπάγονται χαμηλό ρίσκο, άρα έχουν το προβάδισμα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μεταφορές, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό. άλλα τα αποτελέσματα ήταν άλλα. 

Μήπως έγινε πολύ κακό για το τίποτα; Ή μήπως η αδικημένη Αγγλία ήθελε το τουρνουά για να αυξήσει τα έσοδα της σε καιρό κρίσης; Όλα παίζουν. Μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που οι χορηγοί μπήκαν στο χώρο του αθλητισμού χάθηκε ο βασικός στόχος, το ευ αγωνίζεσθε , και μείς χάσαμε την μπάλα.