Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ομαδικά διεθνη πυρά κατά της FIFA...


Ενα 24ωρο μετά την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, ο ξένος Τύπος επιδίδεται σε αποδοκιμασίες εναντίον της Συνομοσπονδίας για την απόφασή της.

Η εφημερίδα της Αυστραλίας, «Brisbane Times Online», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που δεν πήραμε το χρίσμα, όμως κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να ντρέπονται», ενώ από την πλευρά της η «New York Times Online» αναφέρει: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ τώρα είναι να μην μελαγχολήσουν και να μην μουρμουρίσουν επειδή εξαπατήθηκαν, αλλά να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το ποδόσφαιρο». 

Η «Bild», μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η FIFA πούλησε το Μουντιάλ στους σεΐχηδες του Κατάρ, ενός μίνι κράτους στη μέση της ερήμου! Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ηταν πάντα σαφές ότι το χρήμα βασίλευε στη Ζυρίχη»!

Η «Daily Mail» αναφέρει: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας θεσμός που είναι κατ' ουσίαν σφυρηλατημένος στη διαφθορά και γι' αυτό αναθέτεται σε χώρες που είναι κατ' ουσίαν διεφθαρμένες!».

Η γαλλική «Liberation» γράφει: «Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό κράτος χωρίς αθλητική παράδοση να διοργανώνει ένα τόσο μεγάλο γεγονός; Δημογραφικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά, αθλητικά και τουριστικά.

Για διαφθορά κάνουν λόγο οι Αυστραλοί
Οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που έχουν καταλάβει τους Αυστραλούς, ένα 24ωρο μετά την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Τα ΜΜΕ της μακρινής Ηπείρου, αλλά και αθλητικοί φορείς της χώρας κάνουν λόγο για διαφθορά στους «κόλπους» της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.
Το μέλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αυστραλίας, Ρον Γουόλκερ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του αποκλείστηκε, διότι «...είμαστε πολύ έντιμοι και δεν είναι στο DNA των Αυστραλών να δωροδοκούν στο χώρο του αθλητισμού». ά, αυτή η απόφαση σε κάνει να αναρωτιέσαι...».

Το παράπονο των αγγλων
Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί η "Sun" αναφορικά με το παρασκήνιο της ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το οποίο τελικά θα διοργανώσει η Ρωσία για πρώτη φορά στην ιστορία της.
η «Sun» επισημαίνει: «Οι προσπάθειές μας είχαν υπονομευθεί από την κυνική δράση του BBC, που μετέδωσε ρεπορτάζ με καταγγελίες περί διαφθοράς της FIFA την παραμονή της ψηφοφορίας».
Η αγγλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι επτά από τα μέλη της FIFA, μεταξύ αυτών και ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, είχαν υποσχεθεί πως θα στηρίξουν την Αγγλία στην ψηφοφορία για την ανάληψη του μεθεπόμενου Μουντιάλ, κάτι που τελικά δεν έκαναν πράξη όπως αποδείχθηκε.

Τα επτά μέλη της FIFA, δηλαδή οι Τζακ Γουόρνερ (αντιπρόεδρος FIFA, Τριντινάντ & Τομπάγκο), Τσακ Μπλέιζερ (ΗΠΑ), Ραφαέλ Σαλγουέρο (Γουατεμάλα), Τσουνγκ Μονγκ-Γουν (Νότια Κορέα), Μάριος Λευκαρίτης (Κύπρος), Σενές Ερτζίκ (Τουρκία), Ζακ Ανούμα (Ακτή Ελεφαντοστού), αθέτησαν την υπόσχεση που έδωσαν στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, στηρίζοντας τελικά άλλες υποψηφιότητες.

Τελικά, η χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε μόλις δύο ψήφους, εκ των οποίων η μία από τον εκπρόσωπό της, Τζέοφ Τόμπσον. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας, Ρότζερ Μπέρντεν που ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ ότι παραιτείται, δήλωσε στη "Sun": "Δεν ήμουν προετοιμασμένος να συνεργαστώ με ανθρώπους της FIFA που δεν μπορώ να εμπιστευτώ. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι η ψηφοφορία ήταν μία αντικειμενική διαδικασία".

Γιατί δημιουργήθηκε τέτοιος πανικός γύρω από μια απόφαση; Και με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση; Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μόλις λίγες μέρες πριν οι υποψήφιες χώρες αξιολογήθηκαν και τα συμπεράσματα ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα, τα επιτελικά στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας που επιθεώρησε κάθε τόπο που έχει καταθέσει φάκελο, ανέφερε πως η ζέστη στο Κατάρ είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των ποδοσφαιριστών.

Για το 2018, η υποψηφιότητα της Αγγλίας και του φακέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας συνεπάγονται χαμηλό ρίσκο, άρα έχουν το προβάδισμα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μεταφορές, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό. άλλα τα αποτελέσματα ήταν άλλα. 

Μήπως έγινε πολύ κακό για το τίποτα; Ή μήπως η αδικημένη Αγγλία ήθελε το τουρνουά για να αυξήσει τα έσοδα της σε καιρό κρίσης; Όλα παίζουν. Μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που οι χορηγοί μπήκαν στο χώρο του αθλητισμού χάθηκε ο βασικός στόχος, το ευ αγωνίζεσθε , και μείς χάσαμε την μπάλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου