Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαπλοκή ακόμα και στον αθλητισμό?!


Ας προσποιούμαστε όλοι ότι δεν γνωρίζαμε τίποτα σχετικά με το θέμα και ας κάνουμε τους έκπληκτους  με την είδηση που σχετικά πρόσφατα μάθαμε για να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν.  Είναι μάλλον προτιμότερο να προσποιούμαστε τους αφελείς και τους υπερβολικά αθώους και ας είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την κοινωνία. Πιθανώς κάπως έτσι πρέπει να αντιδράσουμε και στο αθλητικό «σκηνικό».

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι ακόμα και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρωμάει όπως και πολλά άλλα σε αυτή τη χώρα. Και πως είναι δυνατόν να μη υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει το περιβόητο στοίχημα του μέχρι τώρα κρατικού ΟΠΑΠ και όχι μόνο. Προϊόν της πολύμηνης συνεργασίας ανάμεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) αποτελούν οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Η ενεργοποίηση της ΕΥΠ τοποθετείται χρονικά προ εξαμήνου, οπότε και υπεβλήθη αίτημα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου και την αρμόδια (για την υπόθεση) εισαγγελέα κ. Πόπη Παπανδρέου. Και ναι…  Καλά καταλάβατε, τον ανορθολογισμό του ποδοσφαίρου το ανέλαβαν γυναίκες!!!83 μέχρι στιγμής οι διώξεις από τον εισαγγελέα και ίσως να αναμένονται και άλλες.

Εκτός των δέκα που συνελήφθησαν προχθές, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και θα μείνουν κρατούμενοι μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα απολογηθούν, η αστυνομία αναζητεί άλλα πέντε άτομα. Πρόκειται για τον Μάκη Ψωμιάδη, αφανή ιδιοκτήτη της Καβάλας και υποψήφιο αγοραστή του Ηρακλή, τον υπάλληλο της ΕΠΟ Γιάννη Παπαδόπουλο, τον προπονητή Γιάννη Παπακώστα, τον κεντρικό αμυντικό της Ηλιούπολης Μιχάλη Νικολόπουλο και τον διοργανωτή Βασίλη Γιωρτσάκο ο οποίος ήταν παράνομος μπουκμέικερ και ανήκε στην ομάδα τη διεύθυνση της οποίας είχε ο Αχιλλέας Μπέος.

Στο ίδιο πόρισμα περιλαμβάνονται διάλογοι δύο κορυφαίων αθλητών. Του Γιάννη Μπουρούση που ζητεί το «φάρμακό» του από τον Μ. Ψωμιάδη και του Αβραάμ Παπαδόπουλου που ψάχνει ένα «θείο» παιχνίδι για να παίξει στοίχημα. Περιλαμβάνονται μάλιστα πολλές συνομιλίες του Αχ. Μπέου με τον Β. Μαρινάκη και εκτενή συζήτηση με θέμα τους διαιτητές και τη διαιτησία. Επίσης υπάρχουν περίπου 70 άτομα στα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργηματικές πράξεις που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά τις ομάδες απειλούνται με υποβιβασμό.  οι ομάδες που εμπλέκονται μέσω των παραγόντων τους στη "βρώμικη" αυτή υπόθεση, κινδυνεύουν με υποβιβασμό στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Και αν ακόμα, πάντως, η αθλητική δικαιοσύνη δεν επιβάλλει την αυστηρότερη των ποινών, τότε ενδέχεται να επιβάλλει άλλες ποινές όπως αφαίρεση βαθμών και βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που μία ομάδα είναι υπαίτια σε υπόθεση δωροδοκίας τιμωρείται με υποβιβασμό και 300 χιλ. ευρώ πρόστιμο, ενώ αν έχει να κάνει με το στοίχημα, τιμωρείται με υποβιβασμό. Αμφότερα τα αδικήματα, παραγράφονται στα τρία χρόνια.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η Δική μας πλατεία…



«Δημιουργία σημαίνει αντίσταση - Αντίσταση σημαίνει Δημιουργία»





Η κοινή εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσης – κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής – ο κόσμος συσπειρώνεται και εναντιώνεται στον «κοινό» εχθρό. Η ιστορία με τη σειρά της έχει διδάξει πως η αγανάκτηση είναι πολύτιμη και η συλλογική δράση είναι απαραίτητη για την αναδιοργάνωση του κάθε φορά κοινωνικού συνόλου.  Μια τέτοιου είδους εμπειρία μας μεταφέρει ο 94χρονος, σήμερα, Γάλλος βετεράνος διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ, όντας από τους συντάκτες της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ το 1948 με σκοπό την έκκληση για μια ειρηνική εξέγερση απέναντι στην εξουσία του χρήματος που έχει καπηλευθεί  την κάθε εθνική ταυτότητα. 

Με όπλο, λοιπόν, την δική μας αγανάκτηση  μας καλεί να αντισταθούμε σε μια «κοινωνία λαθρομεταναστών, απελάσεων και καχυποψίας εναντίον των μεταναστών. Σε μια κοινωνία που αμφισβητούνται οι συντάξεις και τα κεκτημένα της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια κοινωνία όπου τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια των μεγιστάνων.» Φάνηκε μάλιστα πως Προφητικό ή όχι, η κυκλοφορία του συνέπεσε με τις εξεγέρσεις στη Β. Αφρική από κινήματα με αίτημα την αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων ενώ για πολλούς σχετίζεται και με το διαδικτυακό κάλεσμα των Ισπανών χρηστών των social media που ξεκίνησε από την πλατεία Ντελ Σολ της Μαδρίτης και κυριάρχησε σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Στα πλαίσια των ειρηνικών αυτών συγκεντρώσεων με χαρακτηριστικές στιγμές τις μαζικές συγκεντρώσεις, τη και δημιουργία μεγάλων κατασκηνώσεων στις πλατείες, στην πλατεία Ντελ Σολ υψώνεται πανό, το οποίο γραφεί στα Ισπανικά «Ησυχία, θα ξυπνήσουμε τους Έλληνες».


Και κάπως έτσι ξύπνησαν και οι Έλληνες. Ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω facebook ήταν αρκετό την Τετάρτη 25 Μαΐου να μαζευτούν μόνο στο Σύνταγμα 20.000 άτομα. Με αρχή την αγανάκτηση σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας σε καθημερινό επίπεδο πλέον μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι – φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι- εκδηλώνοντας την αγανάκτηση του απέναντι στα επαχθή μέτρα της κυβέρνησης που έχει υποταχθεί πλήρως στις επιταγές του ΔΝΤ και των άλλων ευρωπαίων εταίρων. Όλοι συγκεντρώνονται στο καθιερωμένο ραντεβού των 6 ενώ εξαίρεση υπάρχει μόνο τις Κυριακές, που το ραντεβού γίνεται πανευρωπαϊκό. 


Στο θεσμό της πλατείας επικρατεί η υποδειγματική δημοκρατία. Όλοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και όλοι σέβονται τη γνώμη του άλλου. Το κίνημα διαδηλώνει ειρηνικά, συζητά, δίνει οικονομικές λύσεις για την εκτόνωση της κοινωνικής αδικίας. Προσπαθούν να κάνουν με τον τρόπο που εκείνοι μπορούν αυτό που δεν κάνουν τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους, το κίνημα των Αγανακτισμένων θα είναι στη δική τους πλατεία να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.


Υπόθεση αναβολικά..Μια δίκη "παρωδία".....








Tο θλιβερό περιστατικό σε μας είναι ήδη γνωστό από το 2004 και δεν είναι άλλο από την υπόθεση ΚεντέρηΘάνου, που την τότε εθνική μας ντροπή θυμηθήκαμε πριν λίγες ημέρες όταν την αναμόχλευσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Οι αλλαγές στις αρχικές ομολογίες όλων των ιθυνόντων ανατρέπονται. Η βασική αντίφαση στις μαρτυρίες είναι σε αυτή του βασικού μάρτυρα υπεράσπισης του αθλητικού ζευγαριού , κ Κουτσάφτη, ο οποίος κατέληξε στο ότι δεν ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα αν υπήρξε ή όχι τροχαίο ατύχημα.

Ο κ.Κουτσάφτης υποστήριξε ότι τελικώς είχε ληφθεί αίμα για τοξικολογικό έλεγχο, όμως δεν είχε δει τα στοιχεία, γιατί όπως είπε δεν βρίσκονταν στο φάκελο που εξέτασε. Σε προγενέστερη κατάθεσή του είχε πει ότι ήταν αδύνατον οι αθλητές με τους συγκεκριμένους τραυματισμούς, να επέβαιναν σε μηχανή, που πήγαινε με 40 χλμ  την ώρα. Βασιζόμενη σε πόρισμα τεχνικού πραγματογνώμονα, η υπεράσπιση, ρώτησε τον μάρτυρα τι θα συνέβαινε αν έτρεχαν με 20 χλμ την ώρα. Ο κ.Κουτσάφτης απάντησε ότι ούτε και σήμερα μπορεί να είναι βέβαιος αν το τροχαίο είναι "μαϊμού" ή όχι". Η ιατροδικαστική έκθεση, που υπήρξε καταλυτική στο να γίνει λόγος για «τροχαίο-μαϊμού» των Κεντέρη - Θάνου, τον Αύγουστο του 2004, ανατράπηκε από τον... ίδιο το συντάκτη της, ουσιαστικά. 

Ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Πέτρος τελικά πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων, όσο για τους κατηγορούμενους  γιατρούς του ΚΑΤ όπου νοσηλεύτηκαν οι ολυμπιονίκες, ανέφερε ότι οι εξετάσεις που έκαναν ήταν ψευδείς αναφορές και ότι μετέπειτα η κατάσταση σοκ στην οποία βρέθηκαν οι δύο αθλητές, μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δεν ήταν αποτέλεσμα του τροχαίου αλλά αποτέλεσμα της άμεσης ψυχικής εξάρτησης των Κώστα  Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου με τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο. Γι΄αυτό το λόγο και ο εισαγγελέας πρότεινε να υπάρξουν ελαφρυντικά τόσο για τους δύο αθλητές όσο και για τους γιατρούς οι οποίοι "οδηγήθηκαν στην εισαγωγή έχοντας απέναντί τους δύο θρύλους της Ελλάδας".