Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η Δική μας πλατεία…



«Δημιουργία σημαίνει αντίσταση - Αντίσταση σημαίνει Δημιουργία»





Η κοινή εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσης – κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής – ο κόσμος συσπειρώνεται και εναντιώνεται στον «κοινό» εχθρό. Η ιστορία με τη σειρά της έχει διδάξει πως η αγανάκτηση είναι πολύτιμη και η συλλογική δράση είναι απαραίτητη για την αναδιοργάνωση του κάθε φορά κοινωνικού συνόλου.  Μια τέτοιου είδους εμπειρία μας μεταφέρει ο 94χρονος, σήμερα, Γάλλος βετεράνος διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ, όντας από τους συντάκτες της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ το 1948 με σκοπό την έκκληση για μια ειρηνική εξέγερση απέναντι στην εξουσία του χρήματος που έχει καπηλευθεί  την κάθε εθνική ταυτότητα. 

Με όπλο, λοιπόν, την δική μας αγανάκτηση  μας καλεί να αντισταθούμε σε μια «κοινωνία λαθρομεταναστών, απελάσεων και καχυποψίας εναντίον των μεταναστών. Σε μια κοινωνία που αμφισβητούνται οι συντάξεις και τα κεκτημένα της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια κοινωνία όπου τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια των μεγιστάνων.» Φάνηκε μάλιστα πως Προφητικό ή όχι, η κυκλοφορία του συνέπεσε με τις εξεγέρσεις στη Β. Αφρική από κινήματα με αίτημα την αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων ενώ για πολλούς σχετίζεται και με το διαδικτυακό κάλεσμα των Ισπανών χρηστών των social media που ξεκίνησε από την πλατεία Ντελ Σολ της Μαδρίτης και κυριάρχησε σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Στα πλαίσια των ειρηνικών αυτών συγκεντρώσεων με χαρακτηριστικές στιγμές τις μαζικές συγκεντρώσεις, τη και δημιουργία μεγάλων κατασκηνώσεων στις πλατείες, στην πλατεία Ντελ Σολ υψώνεται πανό, το οποίο γραφεί στα Ισπανικά «Ησυχία, θα ξυπνήσουμε τους Έλληνες».


Και κάπως έτσι ξύπνησαν και οι Έλληνες. Ένα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω facebook ήταν αρκετό την Τετάρτη 25 Μαΐου να μαζευτούν μόνο στο Σύνταγμα 20.000 άτομα. Με αρχή την αγανάκτηση σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας σε καθημερινό επίπεδο πλέον μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι – φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι- εκδηλώνοντας την αγανάκτηση του απέναντι στα επαχθή μέτρα της κυβέρνησης που έχει υποταχθεί πλήρως στις επιταγές του ΔΝΤ και των άλλων ευρωπαίων εταίρων. Όλοι συγκεντρώνονται στο καθιερωμένο ραντεβού των 6 ενώ εξαίρεση υπάρχει μόνο τις Κυριακές, που το ραντεβού γίνεται πανευρωπαϊκό. 


Στο θεσμό της πλατείας επικρατεί η υποδειγματική δημοκρατία. Όλοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και όλοι σέβονται τη γνώμη του άλλου. Το κίνημα διαδηλώνει ειρηνικά, συζητά, δίνει οικονομικές λύσεις για την εκτόνωση της κοινωνικής αδικίας. Προσπαθούν να κάνουν με τον τρόπο που εκείνοι μπορούν αυτό που δεν κάνουν τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους, το κίνημα των Αγανακτισμένων θα είναι στη δική τους πλατεία να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου